Takut ditempat sendiri?

Posted: November 3, 2009 in Merepek

Pernah tak korang rasa takut, gerun atau seram walaupun berada ditempat sendiri atau di negara sendiri? Ahad lepas aku pergi melawat seekor seorang teman di sungai buloh. Oleh kerana malas giler nak bawak kereta, maka aku pegilah naik pengangkutan awam yg femes iaitu komuter. Last time aku singgah di stesen sg.buloh tak silap aku pada tahun 2006 atau 2007..dah lame tuu!! Time tu dorang tgh buat jalan lagi. Sekeliling tempat berdebu dan penuh dengan konkrit. Bila aku sampai aje kat stesen sg.buloh. aku jadi tak tentu arah! Mana taknya, bangla, indon bersepah2 kat stesen tu! Melayu ada lah 2,3 kerat aje.

Aku terpikir, td aku beli tiket ke Dhaka, bangla atau ke Jakarta, Indonesia ke?? Atau mcm dlm crite harry potter – boleh pergi ke alam lain dengan menaiki keretapi? Huhu. Dah lah takda penjaga tiket atau org ktmb dkat situ in case apa2 terjadi pada aku ataupun sape2 jelah yg menaiki ktm sg.buloh tu. Aku pun menonong aje pergi mencari jalan keluar walaupun aku tak tahu nak ke arah mana. Sampai di penghujung lorong ada dua orang Indonesia (bawa teksi barangkali) pandang aku atas bawah. Aku nak keluar terus dari lorong tu, depan tu dah highway pulak.

Bus stand ada tp jauh 4,5 meter dari tmpt aku berdiri. Nak tak nak aku masuk balik ke dalam lorong (mcm terowong sebenarnya) dan tunggu sehingga kawan aku sampai. Lama juga aku tunggu, dalam masa ‘penungguan’ aku tu ada sorang mamat bangla ni, perasan mcm hensem nak mampos dok pegang handphone dan pandang2 aku atas bawah. Lepas tu siap ikut aku pulak! Mana aku berdiri dekat2 tu jugak dia nak bercakap telepon!! Sialan!! Bayangkanlah jika diwaktu malam?! Mcm2 hal boleh terjadi lah!! Aku rasa simpati dengan mereka2 yang tinggal di sg.buloh atau terpaksa berhenti di stesen sg.buloh. Harap dijauhi segala perkara yang tak elok berlaku ke atas pengguna-pengguna komuter di sg.buloh. Amin…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s